Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Ίσως να μην θέλετε να μπείτε ξανά στο αεροπλάνο: Έρευνα αποκαλύπτει την πιο τρομακτική αλήθεια για τις πτήσεις

Ίσως να μην θέλετε να μπείτε ξανά στο αεροπλάνο: Έρευνα αποκαλύπτει την πιο τρομακτική αλήθεια για τις πτήσεις
Τα ευρήματα της έρευνας προκαλούν έντονο προβληματισμό
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη αποκαλύπτει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιλοτηρίων (ECA), σύμφωνα με την οποία σχεδόν ένας στους τέσσερις πιλότους αεροπορικών εταιρειών συνεχίζει να εκτελεί πτήσεις, παρότι βρίσκεται σε κατάσταση έντονης κόπωσης, η οποία ενδέχεται να μην του επιτρέπει να ανταποκριθεί με ασφάλεια στα επαγγελματικά του καθήκοντα.
Τα ευρήματα της έρευνας προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς αναδεικνύουν τις διαστάσεις ενός προβλήματος που αφορά άμεσα την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων, αλλά και τις συνθήκες εργασίας στον ευρωπαϊκό αεροπορικό κλάδο.

Σχεδόν 8 στους 10 πιλότους έχουν αποκοιμηθεί ακούσια στο πιλοτήριο

Ειδικότερα, το 76,8% των περίπου 7.200 πιλότων που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 32 ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι είχε βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό ακούσιου ύπνου, γνωστό ως «μικροΰπνος», κατά τη διάρκεια χειρισμού αεροσκάφους μέσα στις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.
Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι τουλάχιστον μία φορά κατά το προηγούμενο τρίμηνο πραγματοποίησαν πτήση ενώ ήταν τόσο κουρασμένοι, ώστε κανονικά θα έπρεπε να είχαν δηλώσει αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 24,2% των πιλότων ανέφερε πως συνεχίζει συστηματικά να πετά, αντί να ενημερώνει την αεροπορική εταιρεία ότι δεν βρίσκεται σε κατάλληλη φυσική κατάσταση για να αναλάβει υπηρεσία.

Φόβος αντιποίνων και έλλειψη εμπιστοσύνης στις αεροπορικές εταιρείες

Η έρευνα φέρνει επίσης στο φως ένα σημαντικό πρόβλημα στην εταιρική κουλτούρα των αεροπορικών επιχειρήσεων. Σχεδόν οι μισοί πιλότοι που συμμετείχαν δήλωσαν ότι ανησυχούν για πιθανές αρνητικές συνέπειες από τη διοίκηση, εάν αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα κόπωσης.
Την ίδια στιγμή, λιγότεροι από τους 12 στους 100 εξέφρασαν εμπιστοσύνη στα συστήματα καταγραφής και αναφοράς περιστατικών κόπωσης που διαθέτουν οι εργοδότες τους.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι αρκετοί πιλότοι ενδέχεται να αποφεύγουν να δηλώσουν ότι δεν είναι σε θέση να εργαστούν, υπό τον φόβο επαγγελματικών επιπτώσεων.

Ισπανία, Ιρλανδία και Γαλλία στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανησυχίες

Το φαινόμενο εμφανίζεται εντονότερο στην Ισπανία, όπου περίπου δύο στους πέντε πιλότους παραδέχθηκαν ότι πραγματοποιούν συστηματικά πτήσεις ενώ είναι εξαντλημένοι.
Αυξημένες ανησυχίες για την κόπωση του προσωπικού καταγράφηκαν επίσης μεταξύ πιλότων που εργάζονται σε αεροπορικές εταιρείες με έδρα την Ιρλανδία και τη Γαλλία.
Αντίθετα, καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μόλις ένας στους δέκα πιλότους δήλωσε ότι πετά συστηματικά υπό συνθήκες έντονης εξάντλησης.
Θετικά αξιολογήθηκαν επίσης οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη Φινλανδία και την Ολλανδία, οι οποίες ξεχώρισαν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κόπωσης των πληρωμάτων.

Έκκληση για άμεση παρέμβαση από τις αεροπορικές εταιρείες και τις αρχές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιλοτηρίων, κυβερνήτης Tanja Harter, υπογράμμισε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα The Guardian ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των πιλότων. Όπως τόνισε, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να παρέμβουν ουσιαστικά, αντί να αφήνουν τα πληρώματα να διαχειρίζονται μόνα τους τους κινδύνους.
«Δεν είναι δυνατόν να επαφίεται αποκλειστικά σε εμάς, τους πιλότους, η διαχείριση αυτής της κατάστασης, την ώρα που βρισκόμαστε στο πιλοτήριο και έχουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε τους επιβάτες μας με ασφάλεια στον προορισμό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις, επισημαίνοντας ότι η αναμονή ακόμη τριών ετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει αλλάξει κάτι δεν αποτελεί αποδεκτή επιλογή.
Όπως σημείωσε, οι κίνδυνοι έχουν ήδη αναγνωριστεί, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις και η ευρωπαϊκή κοινότητα των πιλότων είναι έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους. Αυτό που απομένει, σύμφωνα με την ίδια, είναι να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης